Vakantietips

Goed op weg tijdens uw vakantie

Denk aan uw verzekeringen!

De zomermaanden staan weer voor de deur en daarmee voor de meeste mensen dus ook de vakantietijd. Bij uitstek een moment om eens lekker helemaal nergens aan te denken, alle zorgen af te schudden en lekker te ontspannen. U voelt al waar we het over willen hebben: om dat allemaal mogelijk te maken, is een goede voorbereiding juist cruciaal.

Waar moet u allemaal op letten als u op vakantie gaat? Het belangrijkste is natuurlijk dat u ontspannen en uitgerust in de auto stapt… Geen stress, want feitelijk begint de vrije tijd al op het moment dat u wegrijdt. Met het vliegtuig is dat natuurlijk iets makkelijker. Inpakken, instappen en wegwezen, om het zo maar eens te zeggen. Wilt u nog een last minute in eigen land of benelux? Kijk eens op Weekendjeweg.nl ook daar krijgt u als deelnemer korting! Ook op Bungalows.nl krijgt u korting, u ontvangt € 19,50 terug op de reserveringskosten.

Dekking van je autoverzekering in het buitenland?

Toch met de auto naar het buitenland? Laten we daarvoor eens wat zaken op een rijtje zetten. Zodra u een autoverzekering afsluit, ontvangt u een groene kaart van de verzekeraar. De groene kaart is letterlijk een internationaal verzekeringsbewijs, waarmee u desgevraagd ter plaatse kunt aantonen dat de auto verzekerd is. Achterop uw groene kaart staat een overzicht van alle landen waar uw autoverzekering dekking biedt. Dit is overigens aangegeven met een korte landcode. De landen waar de verzekering niet geldig is, staan duidelijk met een kruis doorgestreept.

Er is veel te doen om de groene kaart. Is hij nog wel nodig? En zo ja waar.
In deze landen is een groene kaart voor de auto (nog) verplicht: Albanië- Bosnië en Herzegovina – F.Y.R.O.M. (Macedonië) – Iran – Israël – Marokko – Moldavië – Montenegro – Oekraïne – Rusland – Tunesië – Turkije – Wit-Rusland.

Groene kaart voor de caravan? Hoe kom ik daar aan?

Misschien heeft u ook wel twéé groene kaarten nodig. Bijvoorbeeld zodra u met een gekentekende caravan op vakantie gaat. Dat is dus elke caravan die zwaarder is dan 750 kilogram. U moet daarvoor in enkele landen namelijk een groene kaart kunnen overleggen. De groene kaart voor je caravan is een eis in landen als Duitsland, Polen Kroatië, Portugal en Spanje. In de meeste andere landen is het geen verplichting. Maar speel op zeker en regel het. Misschien komt u immers ook wel door zo’n land heen op uw omzwervingen. De groene kaart voor uw caravan dient u op te vragen bij de verzekeraar waar het trekkende voertuig is verzekerd. Met andere woorden, daar waar uw autoverzekering loopt. Zij kunnen op basis van het kenteken van uw caravan een groene kaart afgeven.

Neemt u geen groene kaart meer meer? Zet dan het alarmnummer van uw autoverzekering in uw telefoon. Of maak een foto van uw groene kaart!

Reisverzekering of niet?
Stichting EAC adviseert mensen een reisverzekering af te sluiten. Denkt u hierbij in ieder geval aan de minimale dekkingen voor zaken als bagage en repatriëring. Of u wel of geen medische kosten op uw verzekering neemt, ligt aan het land van bestemming en uw zorgverzekeraar. Dat geldt ook voor repatriëring. Veel zorgverzekeraars hebben dit binnen Europa afgedekt. Toch is het verstandig hier goed naar te kijken. Sommige verzekeraars keren bijvoorbeeld in sommige landen maximaal 100% van het Nederlandse tarief, of juist weer 200% van het Nederlandse tarief. Maar is dit in een land als de Verenigde Staten voldoende?

EAC Wegenhulp
Heeft u nu een EAC Wegenhulppakket 1, 2 binnen Nederland? Deze kunt u uiteraard uitbreiden naar Europadekking. U bent dan ook in het buitenland verzekerd van hulp bij pech! Dit valt namelijk meestal niet standaard onder uw reis of autoverzekering. U heeft dan tijdens uw vakantie bovendien recht op vervangend vervoer van een gelijkwaardige auto. Indien nodig. Laten we eerlijk zijn: niets is zo vervelend als gestrand staan in het buitenland. Leer dat dus niet op de ‘harde manier’.

Voor vertrek
Het lijkt misschien overdreven maar verzamel vooraf vast wat telefoon- en adresinformatie die u bij tegenslag nodig kunt hebben. Zet ze voor vertrek als het kan in uw mobiele telefoon. Die hebt u doorgaans altijd bij de hand. Tegenslag gebeurt meestal niet wanneer u er alles handig voor klaar hebt liggen namelijk.

Zo adviseren wij tenminste het internationale nummer van uw zorg-, reis- en autoverzekeraar in uw mobiele telefoon te zetten. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. En problemen op een plek waar u de taal misschien niet spreekt. Ook kunt u voor uw vertrek even langs gaan bij onze partner Autotaalglas. Zij doen dan een zogenaamde voorruitinspectie. Leuke bijkomstigheid hierbij is: u ontvangt een gratis zomerpakket!

Overige zaken:
In sommige landen moet je specifieke zaken bij hebben. Zo ben je in Frankrijk verplicht een alcoholtest bij te hebben. Ook een gevarendriehoek is daar verplicht. In Italië zijn veiligheidsvesten weer verplicht en in Oostenrijk weer een verbanddoos naast de gevarendriehoek en de vesten. Kijk dus even op internet voordat u vertrekt wat u mee moet nemen in de auto!

Voor de adressen van alle vestigingen kijk op www.autototaalglas.nl of bel 013 583 55 04. Uiteraard bieden wij voor alle verzekeringen genoemd in dit artikel een collectieve, zéér scherp geprijsde oplossing. Belt u ons dus op 088 700 19 20.

Een goede voorbereiding verhoogt de vakantiepret beslist!

Heeft u autoschade in het buitenland?

Een aantal tips geven wij u mee bij het afwikkelen van de ‘stukken’ voor een autoschade in het buitenland.

  1. Vul samen het Europees schadeformulier in en onderteken deze.
  2. Zorg altijd voor een handtekening van de tegenpartij.
  3. Vraag of u een foto mag maken van de groene kaart van de tegenpartij.
  4. Maak foto’s met uw telefoon of telefoontoestel van de schade aan beide auto’s. Fotografeer daarbij ook het kenteken van de tegenpartij.
  5. Bij twijfel of als u de taal niet machtig bent, schakel indien mogelijk de politie in.
  6. Laat ter plekke de schade aan uw auto schatten door een erkende reparateur.
  7. Bij twijfel of als u niet verder kunt rijden, bel het alarmnummer op uw groene kaart.
  8. Bent u terug in Nederland stuur dan alle stukken in naar schade@eac.nl of per post.